top of page
mis_2991_geschikt.jpg

VISIE EN IDENTITEIT

Een mooie toekomst

Bij Happiness richten we ons op het creëren van een educatieve sfeer die het een spannende ervaring maakt om hier te komen, elke dag opnieuw. Onze programma's zijn bedoeld om leerlingen in staat te stellen uitdagingen aan te gaan en nieuwe ervaringen op te doen, waarbij het leren leuk en dynamisch blijft. In ons les programma zijn we vooral bezig met de opkomst van bewegend leren. Dit is de manier van lesgeven waarbij kinderen bewegend de lesstof zullen opnemen. Dit is goed voor de motivatie en de gezondheid van de leerlingen.

​

Identiteit

Pedagogische identiteit
Veilige leeromgeving
 Kinderen ontwikkelen zich het best in een veilige leeromgeving. Dat is waarom wij kinderen een gestructureerde leeromgeving met duidelijke regels aanbieden. Wij vinden het erg belangrijk dat ieder kind zich veilig voelt en het gevoel heeft dat hij/zij gehoord en gezien wordt. Dat is waarom wij altijd werken aan het vormen van een hechte klas. Dit doen wij door middel van de gouden weken. Dit zijn de eerste weken van een schooljaar waar we spellen spelen die zorgen voor een goede sfeer in de klas. Ook spelen we gedurende het schooljaar spellen om de groepsband te vergroten.

Wij geven als school voorlichtingen over de verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen die er op deze wereld bestaan. Dit doen wij omdat wij leerlingen zo veel mogelijk willen bij brengen over de multiculturele samenleving waarin wij leven.

Transparantie en communicatie

Wij als school vinden transparantie en communicatie erg belangrijk. We zijn graag open in alles in alles wat we vinden en doen. Dan hebben we het natuurlijk over de communicatie binnen maar ook buiten de school, dit gaat dan over de communicatie naar ouders/verzorgers. Een school kan het beste presteren als er goede afspraken zijn en dat hier goed aan gehouden wordt. Deze afspraken worden goed naar elkaar en naar ouders gecommuniceerd. Wij organiseren bijvoorbeeld inloopochtenden. Dit zijn ochtenden waar ouders/verzorgers van harte welkom zijn voor een inloopochtendje in de groep en een gesprek met de directeur en intern begeleider. Dit is voor kinderen een leuke bijkomstigheid om ouders/verzorgers hun gemaakte werk te laten zien en voor ouders/verzorgers de mogelijkheid om de leerkracht, directeur of intern begeleider vragen te stellen. Deze ochtenden worden iedere maandag na iedere vakantie gehouden.

Rol van de leerkracht

Wij verwachten van onze leerkrachten dat zij ver boven de leerstof van de leerlingen staan en bereid zijn te leren voor nieuwe innovaties in het onderwijs. De leerkrachten werken uitstekend met de methodes die wij aanbieden en wijken ook graag af om eigen lessen te bedenken en deze aan te bieden. Verrassende en vernieuwende lessen bevorderen de betrokkenheid van leerlingen en hebben een positief effect op het leerproces van de leerlingen. Dat is dus waarom wij hier veel aandacht aan willen spenderen.

Wij stimuleren de kinderen om veel samen te werken. In staat zijn om samen te werken is een vaardigheid die de leerlingen later in hun toekomst nodig zullen hebben. Dat is waarom de leerkrachten soms af moeten wijken van de methodes. De leerkrachten op basisschool Happiness hebben een onderzoekende houding, met als doel het verbeteren van ons onderwijs door te kijken naar zowel de talenten als de valkuilen van de leerlingen, dit zowel voor individuele leerlingen als in groepsverband.

 

Levensbeschouwelijke identiteit

Basisschool Happiness is een openbare school, die dus open staat voor iedere leerling en iedere geloofsovertuiging. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met veel plezier naar school gaat en daarom houden wij ons vast aan drie kernpunten. Deze drie kernpunten zijn pluriformiteit, behulpzaamheid en helderheid. Wij doen ons best om aan de hand van deze kernpunten voor iedere leerling een zo optimaal mogelijk onderwijs aanbod aan te bieden. De zelfontplooiing van het kind is ons belangrijkste doel .

 

Helderheid

Wij vinden het van belang om helder en duidelijk te zijn naar elkaar en naar leerlingen en ouders/verzorgers. Wij verwachten dat docenten en leerlingen gemaakte regels naleven binnen onze school. deze regels zijn:

  • De leerkracht staat iedere ochtend bij de ingang van het klaslokaal om iedere leerling persoonlijk goedemorgen te wensen. Dat is erg belangrijk omdat de leerkracht zo de leerling persoonlijk ziet en kan zien hoe de leerling zich voelt bij binnenkomst.

Ook verzenden wij iedere maand een digitale nieuwsbrief naar de ouders/verzorgers. Deze nieuwsbrief bevat informatie over nieuws binnen de school en eventuele veranderingen in het schoolbeleid.

Ook hebben wij een programma waar ouders belangrijke informatie dagelijks kunnen volgen. Dit programma is Socialschools. In dit programma zullen onderwerpen staan als:

  • Cijfers

  • Huiswerk

  • Belangrijke mededelingen (denk aan excursies)

  • Roosters

  • Foto’s

  • Aanmeldingspagina’s om te helpen bij schoolactiviteiten

​

Door deze app willen wij de communicatie binnen ons als school en de ouders/verzorgers duidelijk maken. Ziekmeldingen van leerlingen kan vanaf 07:00 uur doorgegeven worden op de app, dit omdat de leerkracht dan op tijd kan zien dat er een leerling afwezig is. Dit voorkomt veel belletjes van ouders op hetzelfde tijdstip. Zo missen wij als school geen belletjes en is er minder miscommunicatie. De app is uitsluitend voor ouders zelf, leerlingen krijgen geen toegang tot deze app. Dit omdat ouders dan alles bij kunnen houden wat er op de school van de leerlingen gebeurt. Er worden soms ook persoonlijke gegevens geplaatst en deze informatie hoeven leerlingen niet allemaal te weten.

 

Behulpzaamheid

Wij vinden het erg belangrijk dat iedere leerlingen uit iedere groep met elkaar samen werkt. Er vormt zich zo een goede eenheid binnen de school. Wij organiseren binnen onze school veel projecten waardoor leerlingen met elkaar leren samen te werken. De projecten die aangeboden worden, gelden per vak. Binnen de projecten is het samenwerken met elkaar het hoofdonderdeel. De leerkracht stimuleert de leerlingen om samen te werken. Ieder kwartiel worden er nieuwe projecten opgezet, iedere week wordt er 1 uur ingeroosterd om aan dit project te werken. Na ieder project worden de groepjes weer veranderd, dit omdat iedereen dan iedereen ziet tijdens één van de opdrachten.

Vaak begint de behulpzaamheid al bij iets kleins. Iemand helpen bij het opstaan als een klasgenoot gevallen is, iemand helpen met een moeilijke opdracht, een klasgenoot erop aanspreken wanneer hij/zij iets verkeerds heeft gedaan, een klasgenoot met rust laten als hij/zij dat graag wil. Dit zijn allemaal punten die we al tot behulpzaamheid rekenen. Het zit hem dus al in de kleine dingen. Bij ons op school stimuleren we behulpzaamheid en negeren wij vervelend gedrag. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij onze niks doen met vervelend gedrag en doen alsof er niks aan de hand is, maar spreken de leerlingen op een zo positief mogelijk manier aan dat het gedrag wat hij/zij laat zien niet geaccepteerd wordt. Samen met de leraren en leerlingen willen wij graag zorgen voor goede samenwerking, dit doen we door gesprekken te voeren met iedereen en open te zijn in wat iedereen wil en kan. Wij verwachten ook behulpzaamheid tussen ouders/verzorgers en de school zelf. Ouders/verzorgers kunnen van ons verwachten dat wij altijd open staan voor feedback. Dit omdat wij graag ons onderwijs willen verbeteren, er is altijd ruimte voor verbetering. Dit doen wij graag met de hulp van ouders/verzorgers. Hoe meer hulp, hoe beter.

 

Didactische identiteit

Wij als school bieden de leerlingen modern onderwijs aan. Wij bieden onderwijs aan die mee gaat met de tijd. Dat is waarom wij ons concentreren op de digitalisering van ons onderwijs. Dat betekent dat iedere leerling in het bezit is van een tablet waarop ze methodes ook digitaal kunnen gebruiken. De leerkrachten hebben een vaste planning met vakken die iedere week hetzelfde is. Zo is er een goede structuur voor de leerlingen en blijft het iedere dag duidelijk voor de leerlingen waar zij aan toe zijn.

Wij geven in ons lesprogramma ook tijd aan de leerlingen om hun taaktijd toe te passen. Iedere week krijgen alle leerlingen een lijst met opdrachten die ze moeten maken, het is van belang dat deze opdrachten vrijdag aan het einde van de dag af zijn. Als dit niet af is, geven wij het werk mee aan de leerlingen. De leerlingen zorgen dan dat het werk maandag ochtend af is en nemen dit mee naar school. Wij bieden dit aan omdat leerlingen op deze manier leren plannen. Dit is namelijk ook van belang in de toekomst.

Voor de uitblinkers die meer uitdaging aan kunnen, is er bij ons op school de Projectgroep. Hier leren de leerlingen om op een andere manier naar vraagstukken te kijken door middel van het spelen van spellen en maken van onderzoeksverslagen.

De kunstvakken (tekenen, handvaardigheid en muziek) worden extra gestimuleerd. Dit omdat wij het belangrijk vinden dat leerlingen gestimuleerd worden om hun creatieve ontwikkeling te ontwikkelen. Wij hebben een lokaal in de school vrij gemaakt om muziek, handvaardigheid en tekenactiviteiten aan te bieden. De lichamelijke ontwikkeling willen wij graag stimuleren, omdat lang niet alle leerlingen genoeg beweging krijgen. Iedere maandag en donderdag hebben wij een vakleerkracht gym. Alle klassen zullen deze dagen les krijgen van de gymleerkracht in de gymzaal tegenover de school. Bewegen bevordert het leren in andere opzichten. Bewegen geeft namelijk de stof norepinephrine vrij. Dit is een stofje dat vrij komt bij het bewegen. Dit stofje zorgt voor een betere concentratie en motivatie voor het leren van de leerlingen. Tijdens de gymlessen zorgt de vakleerkracht gym ervoor dat de leerlingen hun overige energie kwijt kunnen.

 

Betrokkenheid

Leerlingen nemen het beste lesstof op als ze betrokken zijn. Dan zijn ze gemotiveerd om te willen leren, ontdekken en spelen. Wij stimuleren de betrokkenheid door een leeromgeving aan te bieden met leerstof die uitdagend is voor de leerlingen. Iedere leerling is anders, iedere leerling heeft een andere manier van denken en leren en iedere leerling heeft zijn eigen talenten. Dat is de reden waarom wij onze leerstof afstemmen op de behoefte van de leerlingen. Leerlingen werken op hun eigen tempo en op hun eigen niveau.

Ondersteuning

Wat we al eerder benoemden, werken wij met een systeem waarbij ieder kind voor zich kan leren, dit omdat ieder kind een verschillende ontwikkeling heeft. Er zijn leerlingen die alles op eigen houtje doen, maar er zijn ook leerlingen die extra hulp en sturing nodig hebben. Wij willen extra zorg bieden aan elke individuele leerling die daar vraag naar heeft. Het is van groot belang dat de communicatie tussen ouders/verzorgers en het team goed is. Des te beter kunnen wij onze ondersteuning aanbieden.

 

Maatschappelijke identiteit binnen de school

Voor Happiness is het belangrijk om midden in de maatschappij te staan. Wij vinden het erg belangrijk om ons te binden met andere organisaties. Als school vinden wij het van belang dat leerlingen opgeleid worden binnen onze maatschappij en daarom veel met onze maatschappij bezig moeten zijn. Wij bieden de groepen 3 tot en met 8 projecten aan, waarbij de leerlingen kennis maken met verschillende aspecten uit onze maatschappij. Hierbij hebben we het over verschillen tussen culturen en geloofsovertuigingen. Iedere ochtend wordt er door de groepen 3 tot en met groep 8 naar het ochtendjournaal gekeken. Zo krijgen ze mee wat er over de hele wereld gebeurd en kunnen wij er klassikaal met de leerlingen over praten. Door deze projecten leren de leerlingen de verschillen tussen alle leerlingen en de verschillende culturen. Zo leren ze elkaar te begrijpen en snappen ze beter wat er allemaal in onze maatschappij afspeelt.

Wij als school vinden het ook van belang om midden in de maatschappij te staan. Wij willen graag betrokken zijn met de maatschappij. We vinden het belangrijk om ouders/verzorgers te betrekken binnen ons onderwijs. Dat is waarom wij ouders/verzorgers graag betrokken willen zien binnen ons onderwijs. Wij bieden daarom een medezeggenschapsraad aan binnen onze school. De MR heeft als doel het verbeteren van ons onderwijs en inbreng te geven voor de verschillende activiteiten.

Als school verlangen wij ernaar om vier keer in het jaar bij elkaar te komen met de MR. Er zijn vier leerkrachten aanwezig en vier ouders/verzorgers van leerlingen. Deze ouders zijn uit iedere combinatie groep één.

Als team willen wij ook graag meedoen in de maatschappij. Ieder jaar worden er verschillende cursussen aangeboden over verschillende aspecten uit onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende culturen in onze maatschappij of verschillende onderwijssoorten. Dit omdat wij hier verder op kunnen borduren.

Ook zal onze school jaarlijks meedoen met verschillende sporttoernooien. Denk dan aan handbaltoernooi, voetbaltoernooi, volleybaltoernooi en schaaktoernooi. Deze toernooien zijn in samenwerkingen met verschillende sportverenigingen in Enschede. Zo komen de leerlingen meer in contact met sport en kunnen de sportverenigingen leden binnen halen.

We bieden in de school de vakken handvaardigheid, tekenen en muziek aan om de leerlingen te motiveren om kunst en cultuur te begrijpen en hun creatieve ontwikkeling te stimuleren. Wij organiseren eens per jaar een excursie naar of een museum, theaterstuk of een film.

​

Identiteit: Onze missie
Afbeelding3_edited.jpg

ONZE DENOMINATIE

Openbaar

Een denominatie is een levensbeschouwelijke visie waarbij scholen binnen het onderwijs zich onderscheiden. Wij werken niet vanuit een bepaalde godsdienst of geloofsovertuiging. Wij zijn een openbare school waarop ieder kind welkom is.

Meer informatie
Identiteit: Academici
bottom of page